dinsdag 5 april 2011

Stille planeet

Dat was weer genieten vandaag. Na een weekend Keuris een aangenaam weerzien met Van Warmerdam.
Vincent van Warmerdam schreef, samen met Almar Kok, in 2008 de muziek voor een jeugdtheaterproduktie die we toen tijdens het Gergiev festival voor het eerst hebben uitgevoerd. Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper maakte de tekst van het verhaal over Alien en de stille planeet, dat sindsdien al voor menige Rotterdamse schoolklas is opgevoerd.


Het is niet mijn eerste schoolproductie. We begonnen ooit met Lekker Spekkie, een verhaal over een koffiejuffrouw, gespeeld en bedacht door onze (eerste!) educatief medewerkster Andrea Vermeulen. Andrea was een pionier in ons bedrijf, die met een deeltijdbaan en nauwelijks budget, al veel mooie dingen had opgezet, waar de inmiddels gegroeide afdeling nog steeds van kan profiteren. Bijna vijftig voorstellingen hebben we gedaan in de Doelen, dus dat moeten duizenden jonge Rotterdammers hebben gezien. De muziek bestond voornamelijk uit bewerkingen van klassieke stukken en er werd van ons ook enig acteerwerk gevraagd.

Sindsdien zijn er verschillende producties door diverse collega's op de planken, doorgaans van de Jurriaanse of Flipse Zaal, gebracht, maar die Stille planeet blijft voor mij een favoriet. De fantasie speelt een grote rol, zowel in het verhaal als in de tekst. De humor is, ook na vaker horen, nog steeds leuk. En de muziek blijft verrassend en sterk van karakter. Je merkt het aan de scholieren, die, zonder uitzondering, in het verhaal worden getrokken en meegesleept in de verwondering en natuurlijk het enthousiasme bij het zingen van het slotlied (De stille planeet, ja daar hoor je geen reet,....). Als er nog eens een prijs wordt ingesteld voor jeugdmuziektheater, zou dit stuk hoge ogen kunnen gooien.

Wat voor indruk het op kinderen kan maken bewezen mijn dochters gisteren. Toen ze hoorden wat ik ging doen zongen ze zonder aarzeling het slotlied, terwijl ze de voorstelling na de premiere nooit meer gezien hebben! Met complimenten voor Van Warmerdam en Kuyper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten