donderdag 10 juni 2010

Witte zwanen

In de week dat de Partij van de Dieren weer met twee zetels in het parlement is gekomen, verrassen wij ons publiek in de Doelen met vogelgeluiden. Niet, zoals bij Messiaen, alleen verwerkt in muzikale motieven, hoewel die er ook bij zitten, maar vooral uit de luidsprekers. Van tevoren opgenomen en door slagwerker Ronald Ent op aangeven momenten van een cd afgespeeld.
Fins componist Rautavaara verwerkte deze techniek in zijn Cantus Arcticus en dirigent Ticciati koos dit wat ongebruikelijke, enigszins meditatieve stuk, als tegenhanger voor de Vijfde symfonie van Sibelius. Het tekent de nieuwsgierige instelling van de dirigent.
Finse muziek is hier nooit heel populair geweest maar met zo'n combinatie moet je het publiek toch om kunnen krijgen. Bovendien blijken zwanen een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van de symfonie. Een vogelprogramma dus. Maar de symfonie zit vol natuurkracht.
Een interessant verhaal over die zwanen en de rest van de symfonie is elders op internet te vinden:
http://inkpot.com/classical/sibsym5.html.

Maar interessant is het zeker ook om Robin Ticciati bezig te zien. Prachtige bewegingen, die passen bij de bijzondere textuur van die Sibelius. Voor de liefhebbers misschien een aanrader om na de pauze achter het orkest te gaan zitten.

Met die Sibelius volgt hij trouwens een interessante traditie bij het Rotterdams Philharmonisch. Als ik me goed herinner en goed geïnformeerd ben was dit het werk waarmee zijn mentor Simon Rattle meteen een grote eerste indruk maakte. Ook Yannick begon zijn allereerste repetitie bij ons met Sibelius.
Beide dirigenten hebben zich internationaal inmiddels bewezen en zijn nog steeds met ons verbonden.
Van Ticciati verwacht ik hetzelfde.
Dus wie later wil zeggen dat hij erbij is geweest, moet dit weekend naar de Doelen. Of je nou van vogels houdt of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten